Xi Jinping şi Macron cer un „armistiţiu olimpic” (update)

UPDATE Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, armistiţiu care ar putea fi de asemenea un prilej pentru căutarea unor soluţii de încheiere a respectivelor conflicte, transmite agenţia EFE.

Cei doi lideri au exprimat această poziţie într-o declaraţie comună acordată presei la Paris, după o întrevedere în care au abordat chestiuni internaţionale şi comerciale de interes bilateral.

 

„Considerăm că un armistiţiu olimpic în toate teatrele de război poate fi o ocazie pentru elaborarea unor soluţii durabile cu respectarea deplină a dreptului internaţional”, a semnalat Macron.

Vorbind despre războiul din Ucraina, preşedintele francez a salutat ceea ce a descris drept un angajament al Chinei de a nu vinde Rusiei arme şi în general de a nu oferi acesteia niciun ajutor de natură militară.

„Noi respectăm legăturile vechi care unesc China şi Rusia”, a susţinut preşedintele francez. „Având în vedere această istorie complexă, noi primim favorabil angajamentul autorităţilor chineze de a se abţine să vândă orice arme, orice fel de ajutor Moscovei şi să controleze strict exporturile bunurilor cu dublă utilizare”, respectiv bunuri care pot fi folosite atât în scop civil cât şi militar, a adăugat Macron.

La rândul său, preşedintele Xi Jinping a cerut Franţei să nu „murdărească” ţara sa în chestiunea războiului ruso-ucrainean, el apreciind că Beijingul joacă un „rol pozitiv” pentru găsirea unei soluţii menite să încheie acest conflict.

De asemenea, preşedintele chinez a cerut negocieri de pace între Kiev şi Moscova, în cadrul unei conferinţe internaţionale „recunoscute de Rusia şi Ucraina”, el sugerând astfel că dezaprobă formatele de discuţii care exclud Rusia, cum este conferinţa ce va fi găzduită de Elveţia în luna iunie.

„Ne opunem folosirii crizei ucrainene pentru a arunca responsabilitatea asupra altora, pentru a murdări o ţară terţă şi a declanşa un nou Război Rece”, a subliniat preşedintele Xi Jinping, făcând referire la criticile recurente ale ţărilor occidentale asupra relaţiilor apropiate dintre China şi Rusia.

Xi Jinping a pledat luni, la Paris, ca ţara sa şi Uniunea Europeană să-şi consolideze „coordonarea strategică” şi să rămână „partenere”, în pofida diferendurilor multiple, de la comerţ la Ucraina.

Şeful de stat chinez a făcut aceste declaraţii la începutul unei întâlniri trilaterale la Palatul Elysée cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„În calitate de puteri mondiale importante, China şi UE trebuie să rămână partenere, să continue dialogul şi cooperarea, să aprofundeze comunicarea strategică, să întărească încrederea reciprocă strategică, să-şi consolideze consensul strategic şi să treacă la o coordonare strategică”, le-a spus Xi Jinping interlocutorilor săi.

El a pledat ca acest lucru să se producă de „o manieră care să promoveze dezvoltarea sănătoasă a relaţiilor China-UE şi să aducă în permanenţă noi contribuţii la pace şi dezvoltare în lume”, a adăugat el.

UE consideră oficial China un stat partener, dar şi un concurent şi un rival sistemic, notează AFP.

Relaţiile între Beijing şi Bruxelles s-au tensionat şi mai mult odată cu declanşarea, în 2023, de către Uniunea Europeană, a unei anchete asupra subvenţiilor chineze pentru maşinile electrice.

În plus, China a fost criticată de occidentali şi în speciali de europeni pentru poziţia în dosarul ucrainean. Chiar dacă face apel la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, inclusiv a Ucrainei, ea nu a condamnat niciodată public Rusia.

Chiar dacă aceste diferende rămân, Beijingul percepe în general Bruxellesul drept un partener mai stabil şi mai previzibil decât SUA, care şi-au înmulţit în ultimii ani restricţiile comerciale şi declaraţiile ostile faţă de China.

„Sperăm că relaţiile sino-franceze şi sino-euopene se vor întări reciproc şi se vor dezvolta împreună”, le-a transmis Xi Jinping lui Emmanuel Macron şi Ursulei von der Leyen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

31 de Comentarii

  1. diplomatia e grea,
    fara diplomatie Xi il denuntza,
    invada Franta si il impushca pe Azz Cracka…..

  2. „Coordonarea cu Beijingul privind crizele majore este importantă. Fie că este vorba despre o criză în Ucraina sau Orientul Mijlociu. Acesta este un moment absolut decisiv”, a subliniat Macron.
    Șefa Comisiei Europene, la rândul său, a repetat aceste teze, adăugând că „Uniunea Europeană invită China să consolideze eforturile pentru soluționarea conflictului”.

    Președintele Republicii Populare Chineze a răspuns reamintind din nou poziția statului. Potrivit lui Xi Jinping, China a susținut și continuă să susțină negocieri de pace imediate cu participarea Federației Ruse. În același timp, Xi Jinping a adăugat că negocierile ar trebui să aibă loc nu numai între Moscova și Kiev, ci și între Moscova și Occidentul colectiv, deoarece Occidentul este cel care sprijină activ Kievul, care, desigur, afectează conflictul ucrainean însuși.

  3. Xi a declarat. Micron a fost de acord, dar la urma urmei, ce va hotara stapanul de la Washington. Europa e in proces de sinucidere. Ultimul leader European mai demn a fost Mitterand.
    Cum pe doamna Le Pen se incapatineaza sa nu o aleaga, va fi si mai rau.

  4. UE e o organizatie la fel de duplicitara ca si SUA… pana nici acum 10 ani FR era un partener strategic si alte vrajeli din astea. Acuma NATO/UE vede parteneriate strategice in Pacific si in America Latina, si transmite amenintari si ultimatumuri. UE sunt niste lingai care o sa faca strict ce le ordona SUA, de frica sanctiunilor

  5. știe foarte bine că e următoarea la rând dacă așa-Zisul Occident Colectiv reușește să deZmembreZe Rusia și să o jefuiască temeinic și fără scrupule, ca-n vremea Bețivanului Elțîn.
    urSULA nici măcar nu și-a ascuns dorințele, măR😜g …
    ■)RumburKK- StatMajoriZdu GărZilor PATRIOTice Tulcene -RumburKK(■

  6. ce rusine,presidentia Frantei compusä din mari strategi,Palatul Elysee ocupat de mindria istoricä a diplomatiei franceze,a fost demolatä si ocupatä de pitici politici ce nu inteleg nici ce numär poartä la pantof.Amatori in diplomatie,o rästurnare de valori.

  7. @B.C., draga: se vede ca sezi într-o tara ai carei lideri n-au demnitate. Sclavi ai SUA-UrSSula fiind putin de spus în ce-i priveste. China: are un miliard 250 de milioane de locuitori. Esti în stare sa vezi proportiile? ce-nseamna SUA, pe care, fie vorba-ntre noi, China o aprovozioneaza-n toate, la fel cum aprovizioneaza si Europa, ori tu nu cumperi? echipamentul salii de baie? Chinezesc. Nu construiesti? fiindca americanii construiesc cu beton chinezesc. Plus ca Imperiul a cumparat parte mare a datoriilor imense ale SUA, si, daca tipii de la Casa Alba nu sed cuminti, le vinde-n Bursa (de la Pekin, nu de la Washington). Mai ales ca $ e pe moarte, dat fiindca nici China nu prea-l mai foloseste. Vestului fiindu-i destul 2 tari care sa le refuze monezile: China si India, pentru a fi-ntr-o stare de faliment profund si etern. Si cu asa ceva se gândesc americanii si Macron-UrSSula, uneltele lor (de sapat morminte, fiindca asta au reusit din Europa), sa santajeze China, prima putere mondiala si tara unor cultura si civilizatie milienare? La fel Rusiei, de altminteri, formate din secolul al XI lea, si care, dupa câte stiu, nu s-a mutat, tot pe pamânturile ei se afla. Numai americanilor le-arde si le-a ars de genocide si santaje, de jefuirea pamânturilor si bogatiilor altora (de la Pielile Rosii, la restul Americilor si la UE). Macron, ambasadorul, din lasitate (si faliment, fiindca euro = nici cât o ceapa degerata, la fel $), îl priveste: alegerile tot le pierde, anul asta, si-n alti 3, Franta se debaraseaza definitiv de individ(ul zgomotos, caraghios si violent).

  8. Ucraina va fi recunoscătoare țărilor occidentale dacă vor decide să-și trimită trupele în țară. Premierul ucrainean Denis Shmygal a declarat acest lucru într-un interviu acordat ‘CBS’.

    „Când se va întâmpla acest lucru, vom fi foarte recunoscători și foarte fericiți”, a spus el, răspunzând la o întrebare corespunzătoare.

    Cu toate acestea, Shmygal a subliniat că Kievul are nevoie de arme.

  9. @Horia Cornescu: Mitterand, demn? NICI POMENEALA. Duplicitar, da, collabo (în timpul WW2), la fel, demn, în nici un caz. Doua familii doua si ambele, la fel de „legitime”. Asta a fost Mitterand. Plus dezindustrializarea Frantei, prin amicul Attali. Singurul lui ministru pentru eternitate fiind Badinter, care aboleste pedeapsa cu moartea. Si lideri francezi demni au fost de Gaulle si Chirac (= refuz categoric si ramas în anale, memorabil, la ONU, în Consiliul de Securitatea, al Ministrului lui de externe, Dominique de Villepin, de-a se angaja în distrugerea Irakului. De Villepin oferind dovada cea mai limpede ca SUA = entitate de gangsteri, care si fara mandat aduc din ceruri focul si para – nucleara-, peste pamânturi).

  10. Eu nu am încredere în Xi ăsta. Chinezii nu sunt japonezi și în plus Xi mai e și comunist.

  11. XI JINPING a declarat ca înțelege gestul de mârlan diplomatic al micronului, de a tine mana stânga în buzunar atunci când da noroc, avand în vedere ca babetu/a brigitte nu i-a mai dat cam de multișor sa suga…

  12. problema e groasă:
    -s-a deranjat xi sa vb. cu bichonu americanilor….

    (xi are aici o pechineza putin nebuna
    poa sa incerce sa vb. cu dumneaei)

  13. Intilnirea s-a vrut sa fie una pe teme STRICT economice,perspectiva relatiilor economice China-UE pentru viitor,un fel de oxigen pentru ambele superputeri,ca sa nu spun ca a fost o oportunitate pentru tarile UE.Degeaba fratilor! Suntem dirijati cu mare dibacie catre prapastie. Mascariciul oligofren este cuplat direct cu perciunatii si ca atare îi tot trage cu Ucraina,rusia si inarmarea.Ne-am dus pe copca,si cine spera in mai bine cu asemenea secaturi se inseala.

  14. Netanyhu are zilele numarate … nu trece mai ! 🙁
    SHALOM !

    (am ceva de… planificat acum; va spun detalii in iune (absolut, doar dupa 27 mai!)
    E DE RAU ! Tineti minte doar data: „27 mai”

  15. „…Ne opunem folosirii crizei ucrainene pentru a arunca responsabilitatea asupra altora, pentru a murdări o ţară terţă şi a declanşa un nou Război Rece”….

  16. Nimic despre diliul machiat care va purta flacara olimpica in Paris ?
    Ca ala din poza ulmbla doar cu nigga in jartiere si plasa. Si cu barbatu deghizat in fomeie.
    Insa, ma rog, francezii au ceea ce-au ales. Ca si noi.

  17. nimic despre coniacul frantuzesc ?
    deci ramana asa cum s-a stabilit

    PS cum a aparut Ursulei von der Leyen in articol desi Xi nu s-a inatalnit cu ea ?
    Cum i-a trimis Xi un mesaj Ursulinei desi ea nu era de fata ?
    Prin Macron ?
    Ce relatie este intea ea si macronel ?

  18. Rusii fac exercitii NUCLEARE TACTICE !

    Semn ca in octombrie se-mplineste ce-a straniu-exact prezis mishteaux ?
    Vi s-ar spune detalii insa sunt deja prea periculoase = TOTUL ACCELEREAZA inspre ceva groaznic ante-prevazut !

    (sa ne lasam uimiti de predictiiile msiteriosului MISHTEUAX cel care printre altele [multe!] a prevazut si GENOCID-ul din GAZA inca din 7 octombrie la ora 19 ! LEGION ante-stie ne-permis de multe !MAGA !)

    INCA CEVA … n-a straniu prezis inca din timpul cand SULLIVAN spunea ca In Orientul Mijlociu e deja pace-durabila ca evreii vor suferii POGROAME 🙁 ? Nu e straniu ca USA straniu-surprinzator a deja dat DIN SENIN si NEASTEPTAT insa SPECIFIC o lege privind ANTI-SEMITISMUL … 😉 😉 😉 … nu e asta post-predictiv straniu EXACT predictiilor lui mishteaux dinainte de „7 octombrie” … 🙁 E DE RAU ! ]

    🙁

  19. STII intreg planul DEEP STATE-ului de aceea sti , mega-inteligent-prophetic fiind,
    sti de ce PLAN-ul nu va reusi !
    Cam toate ti se-ntampla EXACT cum le-ai strashnik-straniu ante-prezis ! Inclusive NUCLEARE TACTICE rusnace si caderea (absolut sigura!) a ODESSEI curand 🙁 !

    OCHII pe 27 mai ! 🙁 (poate va spun din pre-timp ce urmeaza pentru ca vad ca nu va duce capul [IQ=? 🙁 ] poate : NU ! 😐 )

  20. CHINA VOASTRA IUBITA, MOTORUL NOII ORANDUIRI SA T A NICE/SOROSH-JGHEAB, ACHIESEAZA CA „FLACARA” SA FIE PURTATA DE UN DRAGQUEEN…

  21. Speram ca nu mai este mult si peste PARIS si in franta condusa de homalau v a venii tavalugul de 3000 de grade SLAVA BRICS GLORY FOR RUSSIA

  22. QUO VADIS USA ? 🙁 ANTISEMITISMUL e in FLOARE IN USA si 🙁 mai grav 🙁 pe cale de teribila agravare
    DE CAEEA USA a inventat o lege care STRANIU …sa reguleze ANTISEMITISMUL in crestere (vezi misterioasele PROPHETII ale straniului MISHTEUAX) !

    USA are azi anti-evreu … manifestatiile politice ale tineretului PROGRESSIST precum inaintea PIERDERII
    RAZBOIULUI DIN VIETNAM !

    BIDEN nu va avea voturiele pe care si le dorea din cauze de lipsa (prophetita) de PR a ISRAELULUI !
    In caz ca UKRAINA e castigata de rusi -> vina va cadea pe guvernul etnic-majoritar evreu al ukranilor 🙁 !
    E DE RAU ! Ca evreu spun ca prea au iesti ca pduchele pe frunte … prea „VITELUL DE AUR” a crezut
    ca reuseste in ce prophetii lui i-au zis ca pierde ! 🙁
    _____________
    🙂
    ACUM „la spartul targului” intelegeti predictiile lui mishteaux referitoare la POGROAME de anul trecut (raul cel mare e inca in viitor, n-a trecut!) !
    Chiar si predictia din „7 octombrie” de la ora 19 cum ca ISRAELUL va face sau va fi invinuit mondial ca va face un GENOCIOD ar trebuii sa va dea de gandit DACA … nu v-au alarmat alealalte (inclusiv demisia lui NULAND) !

    SEMNUL cel mai straniu anti-evreu e ca BLACKROCK … deja cere 500 de milioane CASH anual de la ukrani pentru a-si diminua giganticele pierderi prin nereusita
    castigarii armate a „LEBENSRAUM”-ului ukran !

    PS: Candva (dupa 27 mai?) ve-ti crede in PROPHETI ! Coincidente stranii nu exista decat ultra rar ! 😐
    „ZARURILE” ISTORIEI lumii nu-s masluite ! = DOLLARUL se duce unde s-a dus ca „importanta” LIRA STERLINA …din-aceleasi-motive ! 😐
    🙂

  23. „Au pledat”, pe dracu’! La Paris, numai Xi a fost presedinte, Macron fiind marioneta UrSSulei, fara care, individul nu mai poate fi nici oaspete, nici gazda. SS îl supravegheaza-ndeaproape. Si individul, culmea, dar mai si suporta! Unde esti, de Gaulle?!!!

  24. AIUREAAAA!
    XI zice de Forma, ca DA BINE, da’ Dosul Ochilor Bridati, in care STA Mostentia TOATA Mintea generatiilor de Chinezi, de circa 5000 de Ani …NU se va LASA pacalit, facut in Foi de Vitza …:)
    SI, de catre CINE?
    De TirirPlittchuu’ PreaIndestuldeAGITAT cu Program PreStabilit?
    SI cu Intentie cu Bataie Ocolita de HiperSonica la PUTIN, doar-doar o SPARGE Unitatea NECESARA GeoPolitica Strategica intre RUSIA si CHINA.
    Adica sa il ImProsteasca pe PUTIN sa LASE Buboiul Urainean sa SE reFACA (Ceea CE AR fi FATAL si pentru R O M A N I A , dupa Mormanele de MORTI Tineri, Rusi si Ucrainieni imPINSI in Moarte D E G E A B A de catre UN „Zelenski”, crescut din Timp si PUS , (la Fel ca SI Hitler, dintre Colcaiala de HITLERsi, aparuta in Germania VINDICATIVA de DUPA WW1, de ziceai ca-i RUS-RUS?)
    MA(I)CRONuu’ zice imPULsionat de DinDOS, chiarIN MsDOSuu’ lui …
    ASTA i-a FostSaIiFie SOARTA-i inca din Formarea ADNului, sa fie crescut si FORMAT in Egeria de Viitori Sefi de State, potriviti la CE a fost, este si va fi Nevoie:
    CLAPA de PIAN la care SE CANTA OriCE Arie, cu OriCEinstrument, incluziv cu Troulla CUI are Accesuu’ la PIANUL CelMaiMondial, cu Amplificare MAXIMA, bubuitoare la Spargerea Urechilor.
    INCA.
    IO doresc, ASACUM am scris mai Sus, ca SUA sa fie PRIMUS INTER PARES al Lumii!
    MODEL de Tip TATA Destept.
    NU Primul Caftangiu al Lumii.

  25. APROXIMATIE DE PRESIDENT DE LA FRAAAANCE …
    SI CU Trimitere la un FOST Nabulione din Romania
    Le P’tit NabuLIONE se agita ca un Taun cu Paiuu’n’CUR,
    bazaind la Comanda, Cand Una, Cand Alta, doar-doar o SPARGE Legatura De NEVOIE Reciproca de SupraVieturie intre Rusia si China si de NE Spart in Viitorul Apropiat.
    ASTA probeaza o anume „D E R U T A Intrebatoare”, UNDEVA, UNDE s-AU jucat MultePreaMultSiImPrudent cu Soarta I N T R E G I I LUMI.
    Cestie STRANIE si totusi, REALA, CareSeVedeAdica SI care ARATA Stil „Imparatuu’ este in CURuu’ Nude” ca NU s-AU aratat la Inaltimea NECESARA, numai si numai Tupeu BRUT.
    NOI ii credeAM … … mai CuRespecte SI EI actionau pesteTOT in Lume, in Stiluu’ ‘VIN fulgerator Alde GORDONs” si Aia se KK pre Danshii, , ca in Romania BESHITA de BESHESCU.
    Alt Mare FAAAAS Politic, care se dadea Mare in PUBLIC cu
    – Raportul Gheata-Whiskey, „CareNuSeFace” totusi, fie Ala Prezident PARAT si PUS de Strainezia
    Isprava cu care te inMandresti celMult cand esti Marinar Tanar si Incepatoriu’u, sub 30 de Ani,
    – SI Intoarcerea NAVEI lungi de 343,14159 FIX Metri si Noi, ca Narozii il credeAM mare ZooOM Politikon.
    Singurele Ispravi ISPRAVITE au fost Eliminarea Potailor bagaboante, Darmarea Chiscurilor Sarmanilor Visatori de ImpEx, Victime DeSemnate din Start ale Bancilor, Primul Sir de ATAC Camataresc si apoi Labbele FuNegre de Jeg si Sange de Romani DISTRUSI ale Camatarilor Interlopi, cu Logistica Asigurator-ImPARTITOARE Mafioso Style cu Paznicii Legii si cu Executorii Legii.
    UNii se intreaba si ACUM CINE si CUM S-A intzepenit o NAVA Uriasa, A R O M A N I E I?
    ALTII, la Fel de RAI ca primii SE intreaba MEREU, Liniste Neam „NU ARE”
    CONTINUAREA NECESARA SI PLINA DE SENSURI POLITICE GRELE, DA’ NE-LUATE IN SEAMA… 😊

  26. CONTINUAREA NECESARA SI PLINA DE SENSURI POLITICE GRELE, DA’ NE-LUATE IN SEAMA… 😊
    CINE, CAND, DE CE, In Folosul si la Ordinele CUI „A DISPARUT” Flota Comerciala a Romaniei SI DE CE NU s-a aplicat LEGEA?
    Iar Blestemele CELOR Zdrobiti la Ordinele DIRECTE ale lu’ Basescu, numai pe Pareri Vindicative iesite dintr-un Orgoliu care arata Grave Complexe FONDATOARE de Caracter SUNT in Mod Obligatoriu contabilizate STRICT la Cancelaria Sfantului Petru …
    Revenind la CAPuu’ Scos din Panatalonii UNora, MA(I)CRON, la pipait, Mirosit AERuu’ dintre XI si Putin, ASTA NU sfarseste BINE …
    IAR Salvarea LUMII NU poate veni DECAT tot de Acolo de UNDE este Pusa in Balanta cu MuuultaLipsaDeMINTE.
    O NOUA Generatie de maiTINERI la VARFuu’ REAL al Puterii din SUA.
    Este STATul LOR, SI l-au construit in Secole, sa NU mai scormonim in KKs Trecute, ca TOTI Imperialii au facut la Fel, in Principiu, Diferentele fiind de EFICACITATE Rece.
    ESTE Sediul si Impulsul PROGRESULUI Tehnic si Stiintific si S-A fost incaput pe mainile UNora depasiti de chiar ACEST Progres.
    CE sa faca Noii si MaiTinerii In PUTERE, Acolo?
    BINELE SUA si BINELE Lumii, inGemanate.
    STIU ei, maiBine decat POT IO, un Simplu Cetatean ROMAN si CONTESTATAR de o Viata al RAULUI, indiferent DeUNDE vine.
    Sa RENUNTE brusc, deodata, instantaneu la VEEECHI FIXuri construite in Vremi VECHI, din Religie si TransFormate in POLITICA, preLuate DOGMATIC si Transcedent si care au DUS Lume in ImPasul ACTUAL.
    Sa isi reConstruiasca cu Succes Tara lor IMENSA si sa ramana Primul dintre Egali in Pace cu Lumea.
    ESTE si VA FI CeaMaiSiguraDominatie, PanaLaDisparitiaIdeiiSterileDeDominatie, de la SINE, prin InUtilitate ABSOLUTA a PrelUNGIRII in OMENESC a VIOLENTEI Cimpanzeului Originar …
    OriCE Alta CALE este o ILUZIE imPUSA MetaFIZIC, Transcendent si acoperita de o FALSA Aparenta de MINTE Politica ProFUNDA, intru Pacalirea to The GuGuStiucks.
    NU ESTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.